Projekt Na veku záleží vyzýva: Nepredávajte tabakové výrobky mladistvým

17.07.2009 Celý región

Bratislava 16. júla (TASR) - Zamedziť dostupnosť predaja tabakových výrobkov mladistvým si dáva za cieľ už 11. ročník projektu \"Na veku záleží\".
Projekt, ktorý odštartoval v júli bilboardovou kampaňou, sa zameriava nielen na predajcov ale aj na širokú verejnosť. Má vzbudiť celospoločenskú diskusiu o porušovaní zákona predajcov, ktorí bez problémov predajú tabakové výrobky neplnoletým.

\"Našou snahou je vyškoliť približne 20 tisíc predajcov tabakových výrobkov, aby poznali zákon a nadobudli asertívne správanie pri odmietnutí ich predaja neplnoletým osobám, \" skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii Bohumila Tauchmannová, členka predstavenstva Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, ktorý projekt zastrešuje.

Docieliť to má vzdelávacou DVD nahrávkou s imitáciou situácií, ktoré nastávajú pri predaji tabakových výrobkov neplnoletým, ale tiež nálepkou \"Zodpovedný predajca\", ktorá má byť zároveň \"tichým\", no jasným odkazom pre kupujúceho, a kalendárom, ktorý pripomenie počas celého roku 2010 základné informácie o zákone. Okrem toho obsahuje aj pomôcku pre overenie plnoletosti kupujúceho.

Projekt podporil aj minister zdravotníctva Richard Raši. Ako podotkol na margo mladistvých fajčiarov, je dôležité nezačať fajčiť v skorom veku a odolať tomuto zlozvyku aj neskôr. \"Dúfam, že sa v kampani bude pokračovať aj naďalej a výsledkom toho bude, že každý predajca si pred predajom vždy overí, koľko má nákupca rokov, \" dodal.

Raši upozornil aj na závažné zdravotné dôsledky fajčenia. Jedna vyfajčená škatuľka denne zvyšuje riziko infarktu myokardu trojnásobne. Štatistiky navyše ukazujú, že každých 10 sekúnd zomrie na svete jeden človek v dôsledku fajčenia. Na Slovensku je ročne približne 11 tisíc úmrtí dôsledkom fajčenia, pričom fajčiari zomierajú mladší.

Podporu našiel projekt aj u Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Najnovšie výsledky kontrol SOI z mája tohto roka totiž ukazujú, že viac ako polovica kontrolovaných predajcov tabakových výrobkov porušila zákon a predala ich neplnoletým osobám. Riaditeľka SOI Nadežda Machútová považuje tieto výsledky za katastrofálne. Úspešnosť projektu si chcú organizátori v spolupráci so SOI potvrdiť opakovanými kontrolami predajcov na jeseň tohto roka.
 

Vyberte región